Tisztelt Hallgatók!


2016. január 1. napjától a diákigazolvány igazgatási szolgáltatási díja kivezetésre került.


Állandó diákigazolvány igénylés menete:


  • Az okmányirodában fényképet és aláírás mintát kell készíttetni (itt elkészül a Nemzeti Egységes Kártyarendszer – NEK adatlap), mely díjmentesen igényelhető. A NEK adatlapot meg kell őrizni, mert a későbbiekben az adategyeztetéshez szükséges. Ha elvesztette a NEK adatlapot, akkor arról bármikor kérhet másolatot díjmentesen az okmányirodában.
  • Az okmányirodából kapott NEK adatlapon található személyes és lakcím adatokat, egyeztetni kell a Neptunban lévő adatokkal. Eltérés esetén feltétlenül keresse fel a Tanulmányi Ügyintézőjét.
  • A NEK adatlapon lévő NEK azonosítóval a diákigazolvány igénylést a Neptun rendszerben kell elindítani – Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüpont alatt.  Az első éves hallgató esetében csak a beiratkozás után (a hallgatói jogviszony létesítése után) van lehetőség az igénylés továbbítására.
  • A diákigazolvány szolgáltatási díjának megszűnése 2016.01.01-től.
  • Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján 2016. január 01. napjától a diákigazolvány igazgatási szolgáltatási díja kivezetésre került. Ettől az időponttól a hallgatók a díj befizetése nélkül nyújthatják be diákigazolvány igénylésüket.
  • Az elkészült diákigazolványt az Oktatási Hivatal az állandó lakcímére postázza.  Át nem vett küldemény esetén, a postán 10 napig átvehető, azonban 10 nap leteltével a diákigazolványok a címzés szerinti központi okmányirodába kerülnek át (tehát nem az intézményhez), ahol 15 napos átfutási idő után 1 éven keresztül személyesen átvehetők. A külföldi címek esetén a NEK adatlap készítésének helye szerinti okmányirodába érkeznek a diákigazolványok.
  • Az aktív félévre szóló érvényesítéshez szükséges matricát a Tanulmányi Ügyintézőnél lehet átvenni személyesen, a diákigazolvány matrica nélkül nem érvényes. Az érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány érvényességének határideje az őszi félév esetében március 31, illetve a tavaszi félévben október 31.